Het voortgezet onderwijs
Na groep 8 gaan de leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Doordat we door de jaren heen ieder kind volgen in de ontwikkeling, hebben we een goed beeld van de mogelijkheden binnen het voortgezet onderwijs. De overgang naar het voortgezet onderwijs start eigenlijk al in groep 7. Nadat de leerlingen de IEP-toetsen in juni hebben gemaakt krijgen zij een voorlopig uitstroomadvies. Daarna gaat de procedure verder in groep 8.
De leerkracht van groep 8 bezoekt met de leerlingen enkele scholen voor het voortgezet onderwijs en/of we organiseren een scholenmarkt waarin een groot aantal scholen zich presenteert. Deze scholen zijn van verschillende niveaus en verschillende richtingen. Hierdoor krijgen de leerlingen alvast een beeld van de mogelijkheden. Daarnaast krijgen de leerlingen de scholengids VO uitgereikt. Hierin staat alle VO scholen van Den Haag en omstreken beschreven. Leerlingen en hun ouders kunnen zich zo oriënteren en de open dagen bezoeken om een weloverwogen keus te maken.
In januari krijgt ieder kind een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. Dit advies komt tot stand in overleg tussen de leerkrachten, interne begeleiders en de directie. De hele schoolloopbaan van het kind wordt meegenomen in dit advies. We kijken hierbij onder meer naar de resultaten van de IEP-toetsen in groepen 6, 7 en 8, methode gebonden en andere toetsen, sociaal-emotionele ontwikkeling, werkhouding en motivatie. Ook specifieke onderwijsbehoeften in het kader van passend onderwijs kunnen een rol spelen.
Met het voorlopig schooladvies kan men nog gerichter kan gaan oriënteren op scholen. De leerkracht zal in het adviesgesprek en desgewenst ook daarna adviseren over welke scholen het beste zullen passen bij ieder kind.
Begin februari maken alle leerlingen de zogenaamde doorstroomtoets, die ons de laatste informatie geeft om te kijken of wij het schooladvies nog moeten heroverwegen. Adviezen kunnen aan de hand van het resultaat van de doorstroomtoets worden opgehoogd, tenzij dit niet in het belang is van het kind. Het advies wordt in dit stadium nooit verlaagd. Eind maart volgt schriftelijk het definitieve schooladvies, waarna het inschrijfproces op het voortgezet onderwijs start.
Van alle leerlingen wordt een onderwijskundig rapport geschreven, waarvan het definitieve schooladvies onderdeel uitmaakt. Het schooladvies wordt met behulp van het onderwijskundig rapport onderbouwd voor de vo-school. Ouders hebben recht op inzage in het onderwijskundig rapport en kunnen als zij dat willen hun eigen visie toevoegen. Zodra het kind is geplaatst op een vo-school dragen wij via het systeem Onderwijs Transparant het onderwijskundig advies over aan de desbetreffende vo-school. Het kan zijn dat we een zogenaamde ‘warme overdracht’ wenselijk vinden, in dat geval bespreekt de leerkracht van groep 8 met de vo-school mondeling zaken die van belang zijn om het kind goed te kunnen begeleiden.
Sommige scholen in de regio Haaglanden ontvangen meer aanmeldingen dan dat zij plaatsen hebben, dat is de reden dat altijd meerdere scholen moeten worden gekozen. In een uitzonderlijk geval kan het gebeuren dat een kind op alle scholen van de voorkeurslijst is uitgeloot. Als dat zo is zullen wij proactief contact opnemen met ouders op de dag van de uitslag.
Alle informatie die nodig is om de zoektocht naar een passende vo-school te starten is te vinden op de Haagse Scholenwijzer: Scholenwijzer Den Haag. De site biedt een compleet overzicht van alle vo-scholen in de regio. Ouders kunnen hier scholen zoeken op postcode, niveau en andere specifieke kenmerken. Op de site is ook een overzicht van alle open dagen in de regio te vinden. Meer informatie over de procedure van de overstap naar het vo is te vinden op de BOVO website: www.bovohaaglanden.nl.